Deň zdravej výživy v 4.B

Svetový deň zdravej výživy si každoročne pripomíname 16. októbra, pretože, výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, a často aj s pocitom uspokojenia.

Základnou myšlienkou tohto dňa je pripomenúť si, že zdravá výživa predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti, oboznámiť sa s množstvom rozmanitého ovocia a zeleniny, ochutnať jedlá i nápoje pripravené rôznymi spôsobmi.

Lekári i odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú, že zdravá strava je v dnešnej dobe veľmi dôležitá pre telesný aj duševný vývin detí. Povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus.

Vedieť sa orientovať v záplave potravín zabalených do lákavých obalov, rozumne odolať reklame, ktorá ponúka „superzdravé a výživné“ sladkosti je dnes oveľa ťažšie ako pred mnohými rokmi, kedy bol výber potravín oveľa jednoduchší. A práve správna výživa od útleho veku zohráva významnú úlohu v prevencii vzniku rôznych poškodení zdravia, prejavujúcich sa často až v dospelosti.

Preto nám dnes bola o zdravých potravinách porozprávať p.Remžová, ktorá pracuje s potravinami. Vysvetlila deťom, čo si treba pri kúpe potravín všímať a čo všetko musí byť na obaloch potravín uvedené. Spoločne sme si v triede urobili desiatu – rôzne zdravé nátierky, ktoré nám veľmi chutili, ktoré sme si ozdobili a dochutili zeleninkou.

Tešíme sa na ďalšie zážitkové dni v našej triede.

Žiaci 4.B triedy a p. učiteľka Ftáčniková